niedziela, 10 stycznia 2016

Tarta Quiche Lorraine

 
Ta wersja tarty to raczej jej męskie wydanie w mojej filozofii gotowania, dużo jajek, śmietana, żółty ser. Raczej nie znajdziemy w tym przepisie "zieleniny" tylko same konkrety i  wędzony boczek - podstawa. W przepisie przemyciłam starta gałkę muszkatołową , ale jak ktoś nie przepada za jej intensywnym zapachem , można pominąć tą przyprawę.    
 
Składniki:

ciasto:

  • 125 g masła zimnego
  • 250 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 250 g wędzonego boczku
  • 5 pieczarek
  • 2 pory
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 20 g masła
  • 200 g śmietany 18 %
  • starty żółty ser
  • sól, pieprz czarny
  • starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ciasto- mąkę, proszek do pieczenia, 125 g zimnego masła, 1 jajko, sól - zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy  ją ciastem, tak by brzegi były na wysokość 2 cm. Farsz- Boczek, cebulę, pieczarki kroimy w kostkę smażymy na maśle. Dodajemy pokrojoną drobno porę. Wszystko dusimy ok 5- 8 minut, doprawiamy solą, pieprzem czarnym  ścieramy na tarce gałkę muszkatołową. 5 jajek mieszamy ze śmietaną , wkładamy do wystudzonego farszu, mieszamy. Wykładamy farsz na ciasto, posypujemy solidnie żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C, przez 40 - 45 minut.  
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz