poniedziałek, 5 maja 2014

Drożdzowe bułeczki z serem w pomarańczowej nucie



       Przedstawiam, słodycz która urzekła wszystkich moich domowników - słodkie bułki drożdżowe z serem w pomarańczowej nucie. To tak jak powrót do dzieciństwa. Moja babcia robiła takie słodkie bułeczki w formie warkoczy z serem , dżemem i makiem, ja dodałam nutę pomarańczy do bułeczek nie tylko do lukru, ale także do nadzienia.


Bułeczki drożdżowe z serem w pomarańczowej nucie




 
 
Składniki na 12 dużych drożdżówek:
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
3 duże jajka
5 szklanek mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
20 g drożdży świeżych

Składniki na nadzienie:
100 g twarożku - półtłustego
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 żółtko
skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków



Składniki na lukier:
 
 
sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
1 - 1,5 szklanki cukru pudru





Dodatkowo:
 
 
 
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem




Przygotowanie:
 
 

Mąkę wymieszać wraz z rozczynem z drożdzy, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem pozostawić do podwojenia objętości około 1h



.
 
Przegotowanie nadzienia:
 
 

Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Jeśli masa będzie za gęsta należy dodać więcej masła lub soku z pomarańczy.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem* na 12 części (otrzymamy ślimaczki). Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić, i tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie  na wyłożonych papierem blaszkach . Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180º przez około 22 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.

Lukier: składniki rozetrzeć grzbietem łyżki; gęstość lukru łatwo można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku.
 
 
 


 
 

2 komentarze:

  1. Od dawna mam ochotę je upiec, ale nie mogłam się do nich zebrać. Zainspirowałaś mnie, teraz już im nie odpuszczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odpuszczaj bo warto, u mnie zeszły jeszcze cieple. Robie takie bułeczki jeszcze z makiem i rodzynkami, ale nigdy nie zdążę zrobić zdjęcia :)

      Usuń