Dziś przedstawiam proste danie obiadowe - Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Gdyby przygotować roladki bez panierki i gotować na parze będzie bardziej delikatne i soczyste, a zarazem stanie się bardziej dietetycznym daniem.
Składniki: 2 piersi z kurczaka
150 g świeżego szpinaku
6 pomidorków suszonych
50 g sera feta
duży ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Na gorącej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić szpinak. Po chwili
dodajemy rozduszony w prasce ząbek czosnku i pokrojone suszone pomidory.
Wszystko dusimy razem przez chwilę.
Pierś z kurczaka rozbić rozłożyć farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów, dodać pokruszony ser feta, zwinąć w roladkę. Spiąć szpilką bądź wykałaczką. Tak przygotowanego kurczaka posypujemy ziołami i ulubionymi przeprawami. Obtoczyć w panierce z bułki tartej lub pozostawić w ziołach i podsmażyć. Obtoczone roladki w panierce smażyć, powoli na patelni a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 30 minut.
Pierś z kurczaka rozbić rozłożyć farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów, dodać pokruszony ser feta, zwinąć w roladkę. Spiąć szpilką bądź wykałaczką. Tak przygotowanego kurczaka posypujemy ziołami i ulubionymi przeprawami. Obtoczyć w panierce z bułki tartej lub pozostawić w ziołach i podsmażyć. Obtoczone roladki w panierce smażyć, powoli na patelni a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 30 minut.
Wersja dietetyczna bez panierki - naczynie do gotowania na parze lekko posmarować oliwą, by kurczak nie przywarł. Gotować na parze około 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz