U mnie w domu w okresie zimowym, robimy sporo soku z pomarańczy, skórki zawsze wyrzucamy - ale przecież można je wykorzystać i to na słodko. Jak pisałam w poprzednim poście , po świętach zostaje mi zawsze dużo czekolady, także połączenie skórki z pomarańczy i czekolady było dla mnie oczywiste. Jest troszkę zabawy, ale ... efekt słodyczy z nutą pomarańczy, naprawdę jest rewelacyjny!
Składniki:
- skórka z 5 pomarańczy
- 200 g czekolady ( proponuje gorzką czekoladę 70 % kakao )
- 450 g białego cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Gotujemy syrop z cukru i wody, wkładamy do niego pokrojona skórkę pomarańczy, ja pokroiłam w paski. Gotujemy na małym ogniu, przekładamy na blaszkę i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez około jedna godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami masła w kąpieli wodnej. Paski skórki pomarańczy - zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i kładziemy na kratkę. Gdy czekolada zastygnie, przekładamy skórkę do lodówki na około 30 minut.
No ślinotoku dostałam, uwielbiam pomarańcze, kandyzowaną skórkę... a to chyba będzie kolejna moja ulubiona odsłona tych cytrusów. Dziękuję kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kasiu, polecam serdecznie ten cytrusowo-czekoladowy przepis !!!
Usuń