Czarnuszka od czasów starożytnych była szeroko stosowana do celów leczniczych i jako przyprawa. Znana była jako "ziarno Benedykta".
W księdze ziół asyryjskich opisywano nasiona czarnuszki jako lekarstwo na problemy żołądkowe oraz do stosowania zewnętrznego na problemy skórne, takie jak świąd, wysypka, opryszczka.
Inne źródła podają, że w grobowcu Tutenchamona znaleziono olej i nasiona czarnuszki.
Nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli czarny.
W Egipcie były one używane przez Kleopatrę i królową w celach upiększających i leczniczych. Lekarze starożytnego Egiptu stosowali nasiona czarnuszki jako lekarstwo na przeziębienia, bóle głowy, zaburzenia trawienia, infekcje, stany zapalne i alergie.
Hipokrates w V w p.n.e. stosował czarnuszkę na zaburzenia trawienia i wątroby. W I wieku zioło to było powszechnie stosowane przez Pliniusza Starszego. Działanie czarnuszki opisał w dziele pt.: "Historia Naturalna", jako środek na ukąszenia węży i ukłucia skorpiona, modzele, ropnie i wysypki skórne. Zalecano ją również na przeziębienia i stany zapalne.
Czarnuszka pochodzi z Afryki Północnej, ale rośnie też w Turcji i na Wschodzie. Jest rośliną całoroczną, należącą do rodziny Ombrellifere. Kwiaty, które rozwijają się latem, są białe o niebieskawym odcieniu, owoce są nabrzmiałe i zawierają małe, czarne ziarna.
Czarnuszka stosowana jest w Indiach i na Bliskim Wschodzie jako przyprawa, a w Europie czasami wykorzystywana jest jako substytut pieprzu. W kuchni indyjskiej powszechnie stosowana jest jako dodatek do łagodnych duszonych potraw z jagnięciny..
Czarnuszka w indyjskiej medycynie stosowana była jako środek wiatropędny i pobudzający, przeciwko niestrawności i dolegliwościom jelitowym. Czarnuszka jest przyprawą szczególnie bogatą w żelazo. Ceniona jest w tradycji Ayurvedy za korzystny wpływ na zdrowie. Ma właściwości rozgrzewające, stosowana jest więc też w okresie zimowym. Uważa się, że czarnuszka niweluje wzdęcia, ma działanie uspokajające.
W Indiach i w Chinach, olejek z czarnuszki używany jest jako "naturalny antybiotyk", podczas Międzynarodowego Kongresu Raka w New Delhi mówiło się o jego działaniu przeciwnowotworowym.
Odtruwa układ pokarmowy, równoważy układ odpornościowy. Przyczynia się do absorpcji składników odżywczych, poprawia trawienie i stymuluje układ odpornościowy.
Posiada wysoką zawartość antyoksydantów, które dłużej pozostają w całych nasionach, krócej w czarnuszce mielonej. Czarnuszka przyczynia się do naturalnej detoksykacji organizmu, podobnie jak cynamon, imbir, kurkuma i koper.
Składniki: Słone ciasteczka z czarnuszką
- 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1/3 szklanki sezamu
- 70 g masła
- 70 g parmezanu
- 2 płaskie łyżki śmietany 12 %
- 2 łyżki czarnuszki
- szczypta soli kamiennej
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy dodajemy stary na drobno parmezan , śmietanę, czarnuszkę sezam sól kamienną oraz masło. Szybko wyrabiamy, żeby masło się rozpuściło. Ciasto wałkujemy i wyciskamy z niego dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C, na 30 minut. Ciasteczka przykrywamy papierem do pieczenia, pieczemy do złotego koloru, studzimy na kratce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz