W poprzednim poście podałam chutnej miętowy na bazie ziół indyjskich. A teraz mam przyjemność zaproponować - wersje sosu miętowego dla osób, (np. mojego męża ), które nie są fanami tak intensywnych aromatów, prosty a zarazem idealny do pikantnych potraw sos.
Sos miętowy na bazie jogurtu
Produkty:
kilka listków mięty do dekoracji
180 ml gęstego jogurtu naturalnego
szczypiorek ( dobra garść)
łyżka startego na dużych oczkach świeżego imbiru
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli, pieprzu
Umyte listki świeżej mięty, oliwę, sól i cukier miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty imbir, pokrojony szczypiorek i ponownie traktujemy wszystkie składniki blenderem. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy, umieszczamy w lodówce. Przed podaniem sos powinien byc schłodzony.
Będzie on ciekawym dodatkiem do różnego rodzaju mięs czy grillowanych warzyw.
Będzie on ciekawym dodatkiem do różnego rodzaju mięs czy grillowanych warzyw.
Smacznego!
- Do przepisu dodałam 1 łyżkę startego imbiru. Lubię jego aromat i smak jeśli ktoś ma delikatniejsze podniebienie proponuję zmniejszyć ilość.
Czy ma Pani dwa blogi?
OdpowiedzUsuńhttp://gzikipyry.pl/indyjski-sos-mietowy-na-bazie-jogurtu-naturalnego-indian-mint-chutney/