wtorek, 19 stycznia 2016

Hummingbird




Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowe cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowym
  • 1 puszka odcedzonego ananasa
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka zmiksowanego banana
  • 3/4 szklanki orzechów ( pekan, nerkowca, włoskich )
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Polewa:
  • 3/4 szklanki serka kremowego
  • 1/3 szklanki masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto - Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C, posmaruj masłem tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłóż dno  tortownicy papierem do pieczenia.
Wsyp do miski mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon.  Ubij jajka z cukrem, olejem rzepakowym i esencja waniliową na gładka masę.  Wmieszaj zmiksowanego wcześniej banana, odcedzone ananasy, wiórki kokosowe i  1/2 szklanki orzechów. Dodaj mieszankę mąkę. Przełóż do przygotowanej formy. Piec przez 40 - 45 minut. po upieczeniu przełóż ciasto do wystygnięcia na kratkę.
Polewa - Ubij serek kremowy, masło i esencje waniliową w misce, aż powstanie jasna kremowa masa. Stopniowo dodawaj cukier puder.
Wyłóż polewę na wierzch i boki ciasta. Udekoruj pozostałymi orzechami.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz