środa, 12 lutego 2014

Chutney miętowy



Wczoraj zostałam zapytana o przepis na zielony sos - od razu przypomniał mi się pyszny miętowy sos ,którego co prawda dawno nie robiłam ale doskonale pamiętam jego aromat. Po przyjściu do domu od razu zaczęłam szukać notatek z zapisanym przepisem i mam. Kartka nieco wyblakła i czas już był by spisać to cudo.
Chutney to pochodzący z Indii dip serwowany jako słodko-kwaśny dodatek do potraw, który w XVII w został sprowadzony do Zachodniej Europy. Jego nazwa w języku hindii znaczy miażdżyć, jakoże tradycyjnie sposób jego przyrządzania opierał się na rozgniataniu składników za pomocą kamienia.

Zazwyczaj przyrządzany tylko ze świeżych składników, chutney oprócz owoców zawiera dodatek cukru dla nadania wyraźnie słodkiego smaku oraz ocet winny i nierzadko cebulę dla nadania smaku kwaśnego. Wszystkie składniki miesza się razem i dusi na wolnym ogniu.

                                   Chutney miętowy
Składniki:
  • 2 garści świeżej miety
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 2 zielone papryczki chilii
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 łyżeczka kminu
  • szczypta chat masala
  • sól
  • Na rogrzanej w rondelku jednej łyżeczce oleju podsmażamy przez około 3 minuty kmin oraz drobno posiekane cebulę i papryczki. Następnie dodajemy posiekane liście mięty, wiórki kokosowe i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Składniki z rondelka przekładamy do blendera razem z czosnkiem, imbirem i sokiem z cytryny. Wszystko razem miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i chat masala. Jeśli chutney jest zbyt gęsty, można dodać nieco wody lub oleju.
    2 łyżki oleju

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz