wtorek, 22 grudnia 2015

Pierniczki II


                         Druga wersja ciasta na pierniczki , bardzo aromatyczne dzięki mieszance przypraw , które przygotowujemy chwile przed zrobieniem ciasta. polecam gorąco !

Składniki:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 4 sztuki goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka wody
  • 1 ziarno kardamonu
  • 30 dkg maki
  • 3 dkg smalcu
  • 6 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 1 dkg sody oczyszczającej
  • 2 łyżki wody gotowanej
Przygotowanie:
Zrumienić miód , dodać 1 łyżkę wody, ostudzić. Goździki, cynamon, kardamon - zmielić. Posiekać smalec z mąką, wymieszać z cukrem i skórka cytrynową, wymieszać z miodem i zmielonymi przyprawami, zagnieść z jajkiem, starannie wymieszać i wyrobić ciasto. Wstawić na 1/2 h  do lodówki. Przygotować blachę,  2 łyżki gotowanej wody ostudzić, wymieszać z sodą, dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto wałkować na 1/2 cm grubości,  wykrawać dowolne kształty.
pierniczki smarować jajkiem, Piec w nagranym piekarniku do 180 stopni C, 10 - 12 minut. Po wyjęciu  z piekarnika studzić na kratce, po wystudzeniu dekorować pierniczki ulubionymi lukrami i posypkami.
 
Smacznego !
  •   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz