Druga wersja ciasta na pierniczki , bardzo aromatyczne dzięki mieszance przypraw , które przygotowujemy chwile przed zrobieniem ciasta. polecam gorąco !
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 4 sztuki goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka wody
- 1 ziarno kardamonu
- 30 dkg maki
- 3 dkg smalcu
- 6 dkg cukru
- 1 jajko
- 1 dkg sody oczyszczającej
- 2 łyżki wody gotowanej
Przygotowanie:
Zrumienić miód , dodać 1 łyżkę wody, ostudzić. Goździki, cynamon, kardamon - zmielić. Posiekać smalec z mąką, wymieszać z cukrem i skórka cytrynową, wymieszać z miodem i zmielonymi przyprawami, zagnieść z jajkiem, starannie wymieszać i wyrobić ciasto. Wstawić na 1/2 h do lodówki. Przygotować blachę, 2 łyżki gotowanej wody ostudzić, wymieszać z sodą, dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto wałkować na 1/2 cm grubości, wykrawać dowolne kształty.
pierniczki smarować jajkiem, Piec w nagranym piekarniku do 180 stopni C, 10 - 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce, po wystudzeniu dekorować pierniczki ulubionymi lukrami i posypkami.
pierniczki smarować jajkiem, Piec w nagranym piekarniku do 180 stopni C, 10 - 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce, po wystudzeniu dekorować pierniczki ulubionymi lukrami i posypkami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz