Uwielbiam babeczki, a zdobienie sprawia mi większa przyjemność niż ich jedzenie, każda z babeczek jest dla mnie jak osobne dzieło sztuki pod względem - smaku i estetyki.
Przepis na 24 sztuki babeczek.
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 270 g masła
- 4 jajka duże
- 3 łyżki mleka
- 300 g miękkiego masła
- 550 g cukru pudru
- 4 łyżki rumu
Przygotowanie:
Przesiać suche składniki do dużej miski, dodać masło i jajka, następnie miksować. Dodać mleko , aż składniki dobrze się połączą. Szpatułką zebrać pozostałości z brzegów miski i miksować jeszcze 30 sekund dla pewności,że wszystko dobrze się wymiesza. Napełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia na kratce.
Przygotowanie kremu: Miksujemy masło 4 - 5 minut, aż zrobi się jasne i jedwabiste. Przesiać cukier puder do miski i dodać do masła, miksować dokładnie do uzyskania jednolitej masy, dodać rum i dalej miksować. Gdy babeczki ostygną udekorować je solidną warstwą kremu. Koniecznie podawać z kubkiem ciepłego mleka.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz