środa, 23 grudnia 2015

Babeczki bożonarodzeniowe


Uwielbiam babeczki, a zdobienie sprawia mi większa przyjemność niż ich jedzenie, każda z babeczek jest dla mnie jak osobne dzieło sztuki pod względem - smaku i estetyki.  

Przepis na 24 sztuki babeczek.

Składniki:
  •  240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g  cukru pudru
  • 2 łyżeczki zmielonego  cynamonu
  • 1  1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 270 g masła
  • 4 jajka duże
  • 3 łyżki mleka
Krem:
  • 300 g miękkiego masła
  • 550 g cukru pudru
  • 4 łyżki rumu
Przygotowanie:
Przesiać suche składniki do dużej miski, dodać masło i jajka, następnie miksować. Dodać mleko , aż składniki dobrze się połączą. Szpatułką zebrać pozostałości z brzegów miski i miksować jeszcze 30 sekund dla pewności,że wszystko dobrze się wymiesza.  Napełnić papilotki masą  do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C. Babeczki po wyjęciu  z piekarnika odstawić do wystygnięcia na kratce.
 
Przygotowanie kremu: Miksujemy masło 4 - 5 minut, aż zrobi się jasne i jedwabiste. Przesiać cukier puder do miski i  dodać do masła, miksować dokładnie do uzyskania jednolitej masy, dodać rum i dalej miksować. Gdy babeczki ostygną udekorować je solidną warstwą kremu. Koniecznie podawać z kubkiem ciepłego mleka.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz