Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki białego cukru ( osobiście nie dodaje białego cukru do tych ciasteczek)
- 220 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanka kandyzowanej skórki z pomarańczy( lub inne owoce kandyzowane)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Miękkie masło rozrabiamy z cukrem dodajemy jajko, mąkę, cynamon oraz sól . Następnie dodajemy kolejno wszystkie składniki - orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową do momentu wymieszania wszystkich składników. Formujemy kulki z jednej łyżki mieszanki i nakładamy na blaszkę, delikatnie naciskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy 10 -12 minut ( ja piekę 10 minut by były bardziej ciągnące). Wyciągamy z piekarnika pozostawiamy jeszcze przez kilka minut na blaszce, gdyż są zbyt miękkie by przełożyć je od razu na kratkę do wystygnięcia. Z podanej ilości, wychodzi 25 sztuk ciasteczek.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz