piątek, 23 maja 2014

Czerwona kapusta na miodzie, soku z pomarańczy z szczyptą imbru






     Dziś przedstawiam przepis na czerwoną kapustę na modzie, soku z pomarańczy z szczyptą imbiru. Próbuje się zmierzyć z czerwoną kapustą już dłuższy czas, bo tak wyszło że moja mama robi genialną kapustę białą z jabłkiem, moja babcia robiła nie do podrobienia cudną czerwona kapustę na ciepło. A teraz okazuje się że moi najbliżsi  domownicy nie przepadają za czerwoną kapustą na ciepło ( chyba ze względu na moje wcześniejsze próby...) . Ale spróbuje odczarować kapustę i nie zawaham użyć się  mniej tradycyjnych składników do przygotowania tego dania. I tak znalazł się tam miód, sok z pomarańczy i oczywiście nie omieszkałam dodać goździków, a także szczypty imbiru.

Czerwona kapusta na miodzie, soku z pomarańczy z szczyptą imbiru

Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty, posiekanej drobno
  • 2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, wkładamy posiekaną czerwoną kapustę dodajemy 1 szklankę soku pomarańczowego, miód, ocet winny oraz wkładamy goździki. Gotujemy kapustę bez przykrycia,  od czasu do czasu mieszając przez ok 1 godzinę do miękkości .Jeżeli kapusta stanie się zbyt sucha , wlewamy pozostałą cześć soku. Pod koniec gotowania dodajemy stary świeżo imbir doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz