poniedziałek, 31 marca 2014

Smalec domowy z jabłkiem i cebulą



        Dziś przedstawiam smalec domowy z jabłkiem i cebulą, przepisu mojej mamuśki. Czasami ma się ochotę na coś swojskiego koniecznie  z dobrymi kiszonymi ogórkami i zielonym małym co nie co... jak kto lubi, A kto się oprze.. niech żałuje. Ja polecam serdecznie.

Smalec domowy z jabłkiem i cebulą 

Składniki:
  • 1 duże jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 kg słoniny
  • sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę. Topimy w garnku na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłka można dodać według własnego upodobania). Podsmażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz i 3-4 łyżki majeranku. Jak cebula zmięknie dodajemy do smalcu. Odstawiamy do zastygnięcia.
 
 

2 komentarze:

  1. Ja właśnie też myślę o smalcu bardzo intensywnie, kombinuję jak go zrobić :) Ps. cudowny garnuszek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak za mną chodził smalec ale koniecznie z jabłkiem,

      Usuń