Dziś przedstawiam zupę krem z ziemniaków koniecznie odmiana łagodna, gruszki z słonymi paluchami z dodatkiem odrobiny maku i sezamu. Szybkie, sycące danie także na wynos.
Zupa krem z ziemniaków, gruszki z paluchami
Składniki na paluchy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka ziaren maku
- sól morska
- 500 g łagodnych ziemniaków
- 1 gruszka
- 1 cebula
- 30 g masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego / śmietany
- pieprzy czarny, sól
1) Zaczynamy od przygotowania paluchów. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni C. Ciasto francuskie pokrój w paski ok 1 cm i posyp solą, ziarnami sezamu i maku. Delikatnie zwiń je w rulon, przyklejając wszystkie ziarna do ciasta. Paski ciasta skręć i ułóż na blasze. Zapiekaj 10 minut.
2) Cebulę , obierz, drobno posiekaj i przesmaż na maśle na małym ogniu. W tym czasie obierz ziemniaki, gruszkę, pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i duś jeszcze kilka minut na małym ogniu. Warzywa zalej bulionem i duś pod przykryciem ok 25 minut. Zmiksuj, dolej jogurt naturalny lub śmietanę dopraw sola pieprzem czarnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz