piątek, 28 marca 2014

Owocowy omlet z piekarnika z karmelizowanym jabłkiem i gruszką

 


       Dziś przedstawiam pomysł na śniadanie dla łasuchów, słodki omlet z owocami zapiekany w piekarniku. Szybki i dość prosty omlet, który zawsze wychodzi. Można zastąpić jabłka i gruszkę innymi owocami. Polecam serdecznie.

Owocowy omlet z piekarnika z karmelizowanym jabłkiem i gruszka ( 3-4 porcje )




Składniki na  karmel :

5 łyżek cukru

1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%


Składniki na ciasto :

1 szklanka mąki

1/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mleka

4 jajka

1 łyżka masła

Składniki na nadzienie :

1 średnie jabłko

1 gruszka

2 łyżki masła

cukier puder do posypania

Przygotowanie:


W piekarniku nagrzanym do 220 oC umieść naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm. Zacznij od sosu karmelowego: do małego rondelka z grubym dnem wsyp cukier, Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, wtedy zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia wkłądamy łyżkę masła i podgrzana lekko śmietanę - gotujemy (bez mieszania!!!) około 8 minut, cukier nabierze bursztynowej barwy. Gdybyśmy w tym momencie zamieszali, cukier ponownie by się skrystalizował. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita i odstaw do ostudzenia. Zanim spróbujesz, odczekaj kilka minut, gdyż prawie na pewno się poparzysz,.


Omlet: roztrzep w miseczce wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Wyjmij z piekarnika nagrzaną formę i rozsmaruj w nim 1 łyżkę masła, po czym wlej ciasto. Piecz przez 12-15 minut, aż omlet będzie puszysty i ładnie zarumieniony.
Z jabłek i gruszek usuń gniazda nasienne (i skórki jeśli nie lubisz) i pokrój w plasterki. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z 2 łyżkami masła, dodaj jabłka i gruszki i smaż do ładnego zarumienienia. Nie za długo aby się nie rozpadły.

Wyjmij omlet z piekarnika, ułóż na nim jabłka i gruszki. Polej całość sosem karmelowym i posyp cukrem pudrem. Następnie pokrój jak pizzę i podawaj.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz