Dziś przedstawiam ulubioną sałatkę mojego przedszkolaka. Chrupiąca dość wyrazista sałatka, która pasuje zarówno jako przystawka do obiadu jak dodatek do mini burgerów . Łatwa do przygotowania , także dla malucha który na pewno przekona się do sałatki jak będzie uczestniczył w jej przygotowaniu.
Sałatka Colesław
Składniki:
1/2 jabłka, obrane i bez gniazda nasiennego
1 łyżka octu jabłkowego
1/3 czerwonej papryki
1 łyżka cukru
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
1/ 2 szklanka majonezu
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 średnia biała kapusta, podzielona na ćwiartki, z usuniętym rdzeniem, następnie drobno posiekana
1 marchewka, starta na tarce
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieść jabłko, paprykę , po czym trybem pulsacyjnym drobno posiekaj. Przełóż je do miski i dodaj ocet, cukier, cebulę, pieprz i sól. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie wmieszaj majonez i jogurt, i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wmieszaj kapustę i marchewkę. Surówka jest najsmaczniejsza po odstaniu w lodówce co najmniej 1 godziny przed podaniem.
Smacznego!
1/2 jabłka, obrane i bez gniazda nasiennego
1 łyżka octu jabłkowego
1/3 czerwonej papryki
1 łyżka cukru
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
1/ 2 szklanka majonezu
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 średnia biała kapusta, podzielona na ćwiartki, z usuniętym rdzeniem, następnie drobno posiekana
1 marchewka, starta na tarce
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieść jabłko, paprykę , po czym trybem pulsacyjnym drobno posiekaj. Przełóż je do miski i dodaj ocet, cukier, cebulę, pieprz i sól. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie wmieszaj majonez i jogurt, i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wmieszaj kapustę i marchewkę. Surówka jest najsmaczniejsza po odstaniu w lodówce co najmniej 1 godziny przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz