niedziela, 16 marca 2014

Rum Truffles

                              

"Dobry przepis kucharski jest jak dobry dramat:
   im mniej słów, tym lepsza treść "
                                                    Karel Capek

                Rum Truffles

Składniki:

 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 łyżki zmielonej kawy
  • 1 łyżka kakao
     
  • herbatniki maślane lub kakaowe
  • pokruszone pistacje
Przygotowanie:
 
Zagotować cukier z mlekiem i ostudzić. Mąkę uprażyć na złoty kolor i przesiać. Masło utrzeć  dodać mąkę, mleko, spirytus,  rum i wszystko razem dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę, a do drugiej kakao i ponownie dobrze wymieszać. Masę włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Z przygotowanej masy toczyć kulki i obtaczać je w pokruszonych na drobno herbatnikach maślanych lub kakaowych i pokruszonych pistacjach. Kulki układać na talerzu. Przechowywać w lodówce.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz