sobota, 8 marca 2014

Marchewki karmelizowane

                

"To jest moja rada dla ludzi: Dowiedz się, jak gotować, próbować nowych receptur, uczyć się na swoich błędach, być odważny, a przede wszystkim dobrze się bawić" - Julia Child

Marchewki karmelizowane

Składniki:
 
500 g marchewki
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
łyżka octu balsamico
płatki chilli


Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube krążki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy razem masło i oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy marchewkę, smażymy chwilę, mieszając, aż marchewka pokryje się masłem i oliwą. Patelnię przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy marchewkę we własnym soku, aż będzie niemal miękka, powiedzmy jakieś 10-15 minut. Patelnię odkrywamy, dodajemy miód i mieszamy. Zwiększamy lekko ogień i gotujemy-smażymy, aż miód zacznie się karmelizować. Marchewkę przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamico do smaku, a na koniec posypujemy płatkami chilli..





Uwaga: Można zamienić składniki, zamiast miodu dodać cukier. A za płatków chilli np. cynamon lub sezam , w tej wersji nie ma potrzeby dodawania octu balsamicznego.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz