"To jest moja rada dla ludzi: Dowiedz się, jak gotować, próbować nowych receptur, uczyć się na swoich błędach, być odważny, a przede wszystkim dobrze się bawić" - Julia Child
Pieczona szynka z papryką
Składniki:
- 1 kg szynki
- 10 g słodkiej papryki mielonej
- 5 g pieprzu ziołowego
- 10 g pieprzy białego
- 4 ząbki czosnku
- 15 g imbiru świeżego
- 50 ml olej rzepakowy
- sól, pieprz
Słodką paprykę, pieprz ziołowy i biały pieprz mieszamy razem, 4 ząbki czosnku drobno siekamy, posypujemy pieprzem i solom i mieszamy. Imbir ścieramy i łączymy z czosnkiem.
Rada: aby imbir ścierał się łatwiej, dobrze mieć go w zamrażarce, zamrożony ściera się bez problemu.
Mięso:
Myjemy wrzucany na 5 minut do garnka z wrzącą wodą. wyjmujemy , osuszamy. Imbir i czosnek wcieramy w szynkę, następnie nacieramy ja wymieszanymi przyprawami i polewamy olejem rzepakowym. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku, najpierw w 220 stopniach C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 2 h. Naczynie przykrywamy folią aluminiową po zmniejszeniu temperatury w piekarniku. Podaje szynkę z kaszą gryczaną lub z pęczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz