środa, 26 marca 2014

Pieczona szynka z papryką


"To jest moja rada dla ludzi: Dowiedz się, jak gotować, próbować nowych receptur, uczyć się na swoich błędach, być odważny, a przede wszystkim dobrze się bawić" - Julia Child

Pieczona szynka  z papryką

Składniki:
  •  1 kg szynki
  • 10 g słodkiej papryki mielonej
  • 5 g pieprzu ziołowego
  • 10 g pieprzy białego
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru świeżego
  • 50 ml olej rzepakowy
  • sól, pieprz
Marynata:
Słodką paprykę, pieprz ziołowy i biały pieprz mieszamy razem, 4 ząbki czosnku drobno siekamy, posypujemy pieprzem i solom i mieszamy. Imbir ścieramy  i łączymy z czosnkiem.
Rada: aby imbir ścierał się łatwiej, dobrze mieć go w zamrażarce, zamrożony ściera się bez problemu.

Mięso:
Myjemy wrzucany na 5 minut do garnka z wrzącą wodą. wyjmujemy , osuszamy. Imbir  i czosnek wcieramy w szynkę, następnie nacieramy ja wymieszanymi przyprawami i polewamy olejem rzepakowym. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku, najpierw w 220 stopniach C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 2 h. Naczynie przykrywamy folią aluminiową po zmniejszeniu temperatury w piekarniku. Podaje szynkę z kaszą gryczaną lub z pęczakiem.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz