czwartek, 6 marca 2014

Grapefruit Karmelizowany


 


 
                 Taka mała "słodycz" na drugie śniadanie, szybko, prosto i zdrowo. Polecam serdecznie także jako szybki deser.
 
Grapefruit Karmelizowany
  - 2 połówki
Składniki:
1 grapefruit, przekrojony na pół
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka miodu
 
 
Przygotowanie:
 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i ustaw na funkcję grilla. Połóż połówki grapefruita w żaroodpornym naczyniu. W miseczce wymieszaj cukier, imbir, cynamon, gałkę muszkatołowa. Posyp obie połówki grapefruita całością powyższej mieszanki a następnie polej je miodem. Włóż naczynie bezpośrednio pod grill i piecz do momentu skarmelizowania się cukru ok. 5-6 minut.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz