piątek, 7 lutego 2014

Pasta z makrelii


Szybkie co nie co na kolacje, czyli pasta z makrelą. Zaraz po śledziu i łososiu, makrela najczęściej gości na naszych stołach. Choć na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od pozostałych ryb, to obecność selenu czyni ja wyjątkową. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na nasza odporność.   
 
 
 
Pasta z makreli
 
 
Składniki:
8- 9 jaj
1/2 wędzonej ryby ( ja użyłam makrele )
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytrynę
1/2 jabłka

 
 
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, przecinamy na pół, wyciągamy żółtka. Białka odkładamy na bok. żółtka rozgniatamy widelcem , dodajemy rozgniecioną rybę skrapiamy cytryna, posiekany drobno szczypiorek, majonez, jogurt naturalny, sól pieprz. Myjemy jabłko, wycieramy do sucha , obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach pół średniego jabłka, dodajemy do pasty. Wszystko łączymy, pastę nakładamy do wgłębień po żółtku, lub nakładamy na bagietkę, posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz