piątek, 7 lutego 2014

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki

                         Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki


Sos Teriyaki to oryginalna japońska marynata. Otrzymuje się ją poprzez odpowiednie połączenie naturalnie warzonego sosu sojowego z cukrem i  specjalnymi przyprawami. Ma bardzo intensywny smak i aromat doskonale podkreślają walory smakowe mięs i ryb. Marynata teriyaki nadaje potrawą orientalnej nuty smakowej i przepiękny rumianej barwy. Polecam samemu przygotowanie sosu teriyaki.





Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki
 
Składniki:
2 filety z kurczaka bez skóry
250 g makaronu
1 mała pora
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz
1 - 2 łyżki oleju




Sos teriyaki:
 
 
 
1 szklanka wina ryżowego mirin ( lub sake albo sherry )
2/3 szklanki sosu sojowego
3 łyżki ciemnego cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżo kłącza imbiru
1/2 łyżeczka pokruszonego strączka chilli



Przygotowanie:

Zacząć od przygotowania sosu. Czosnek , przeciskamy przez praskę, dodać do pozostałych składników sosu i bardzo starannie wymieszać. Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić włożyć do rondla, wymieszać z olejem sezamowym, Piersi kurczaka umyć, osuszyć pokroić drobno, oprószyć sola i pieprzem, wymieszać z połową sosu teriyaki i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzać patelnie wlać olej , przełożyć na patelnie najpierw pokrojoną porę po 4 minutach dołożyć pokrojoną w słupki paprykę czerwoną, a potem przekładamy kurczaka smażymy ok 2-4 minut, Wszystko starannie wymieszać i dodać resztę sosu teriyaki , smażyć ok 2 minut po czym podawać na wcześniej wyjęty makaron.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz