wtorek, 25 lutego 2014

Bułeczki pszenne śniadaniowe


               
 
Chyba nie ma nić bardziej uroczego jak świeża, chrupiąca bułeczka na śniadania czy to na słodko czy słono i to do tego bez wychodzenia z domu....
 
Bułeczki pszenne śniadaniowe

 
Składniki:
 
500 g mąki pszennej
30 g drożdzy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
mąka do posypania
tłuszcz do blachy
250 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i trochę letniej wody. Wymieszać z odrobina mąki i pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Do rozczynu dodać 240 ml letniej wody i sól, zagniatać 10 minut. Ciasto uformować w kulę, pozostawić do wyrośnięcia. Blachę natłuścić. Ciasto krótko zagnieść i uformować 16 jednakowej wielkości kulek. Ułożyć na blachę i pozostawić na 1h do wyrośnięcia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni C na 15 - 20 minut.
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz