wtorek, 25 lutego 2014

Naleśniki ze szpinakiem i sera feta

         


Dawno już nie miałam szpinaku w roli głównej na talerzu , ale to tylko dlatego, że nie ma go teraz prosto z ogródka. Ale ile można czekać na tą pyszna "zieleninkę". Szpinak, jak inne zielone warzywa liściaste, jest bogaty w karotenoidy, kolorowe pigmenty znajdujące się  w roślinach. Zawiera nie tylko beta-karoten, ale i znaczną ilość dwóch innych karotenoidów - luteiny i zeaksantyny.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą


Składniki:
 
1 kg świeżego lub 1/2 kg mrożonego szpinaku
4 łyżki masło
180 g sera feta
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki jogurtu naturalnego

Ciasto na naleśniki:
2 szklanka mąki
2 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka oleju do smażenia



Przygotowanie:
 

Świeży szpinak dokładnie umyj, odciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj. Mrożonego szpinaku nie rozmrażaj, tylko pokrusz na małe kawałki. W rondlu lub głębokiej patelni nalezy roztopic 2 łyżki masła, a kiedy się spieni, dodaj przyprawy i mieszając smaż je 10 - 15 sekund. Wrzuć na przyprawy szpinak, wymieszaj, przykryj i zagotuj. Pogotuj 10 - 12 minut pod przykryciem. Teraz, w zależności od tego, jakiego szpinaku używasz, musisz różnie postąpić. Szpinak na farsz do naleśników powinien być dość gęsty, dlatego mrożony trzeba będzie odparować jeszcze przez parę minut bez przykrycia. Natomiast świeży szpinak (jeżeli dobrze odcisnąłeś wodę po opłukaniu) może potrzebować odrobiny wody podczas duszenia, aby się nie przypalił. Świeży szpinak powinien pogotować się jeszcze 12 minut. Dodaj do szpinaku jogurt naturalny i szczyptę soli, a kiedy trochę przestygnie, fetę pokrojoną w kostkę. Na środku każdego naleśnika układaj sporą łyżkę farszu szpinakowego. Zawijaj naleśniki jak krokiety. Przed podaniem odsmaż z obu stron na pozostałym maśle.Aby wyostrzyć smak szpinaku, to na rozgrzane masło z przyprawami dodaj rozgnieciony ząbek czosnku.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz