Ciasteczka imbirowe mogę śmiało powiedzieć ,że podbiły moje serce, mocno wyczuwalny zapach i smak imbiru świetnie nadają się do śniadania i obowiązkowo do szklanki ciepłego mleka.
Ciasteczka imbiroweSkładniki
⦁ 2 szklanki mąki pszennej
⦁ 5 łyżek zmielonego imbiru*
⦁ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
⦁ 1/4 łyżeczki soli
⦁ 170 g masła, w temperaturze pokojowej
⦁ 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
⦁ 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
⦁ 1 duże jajko
⦁ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
⦁ dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek
Mąkę wymieszać z imbirem, sodą, , solą. Odłożyć .
W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca, odstawić do lodówki na około 1h. Po schłodzeniu w lodówce ciasta, wycinać foremkami do ciasta dowolne kształty z na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 170ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego ze złocenia. .
Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.
Smacznego
W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca, odstawić do lodówki na około 1h. Po schłodzeniu w lodówce ciasta, wycinać foremkami do ciasta dowolne kształty z na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 170ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego ze złocenia. .
Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz