poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe mogę śmiało powiedzieć ,że podbiły moje serce, mocno wyczuwalny zapach i smak imbiru świetnie nadają się do śniadania i obowiązkowo do szklanki ciepłego mleka.

Ciasteczka imbirowe

Składniki
⦁    2 szklanki mąki pszennej
⦁    5 łyżek zmielonego imbiru*
⦁    1 łyżeczka sody oczyszczonej
⦁    1/4 łyżeczki soli
⦁    170 g masła, w temperaturze pokojowej
⦁    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
⦁    1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
⦁    1 duże jajko
⦁    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
⦁    dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek
Mąkę wymieszać z imbirem, sodą, , solą. Odłożyć .
W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca, odstawić do lodówki na około 1h. Po schłodzeniu w lodówce ciasta, wycinać foremkami do ciasta dowolne kształty z  na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 170ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego ze złocenia. .
Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz