Muffiny korzenne
Muffinki o zapachu świąt, cynamon, kardamon , starta gałka muszkatołowa i ciemna czekolada chyba nie trzeba pisać nic więcej. Serdecznie polecam chociażby dla tego przepięknego zapachu przypraw jaki jeszcze długo unosi się po domu po pieczeniu ciastek.
Muffinki korzenne
Składniki:
⦁ 1 szklanka mąki pszennej
⦁ 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
⦁ 1/2 szklanki brązowego cukru
⦁ 1/2 kostki masła
⦁ 2 jajka
⦁ 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
⦁ 4 łyżki powideł śliwkowych
⦁ 2 łyżki kakao
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁ 1 łyżeczka sody
⦁ 1 łyżeczka kardamonu
⦁ 1 łyżeczka cynamonu
⦁ szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Mąkę , proszek do pieczenia ,sodę i przyprawy przesiać przez sito wymieszać w misce. Masło stopić w rondlu, dodać pokruszona czekoladę, kakao, wymieszą i wystudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodać po trochu masę czekoladową, następnie po jednej łyżce jogurtu i powideł. Na końcu wsypać porcjami suche składniki, mieszając do ich połączenia.
Ciastem napełnić wyścielone papilotkami foremki.Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C. Wystudzone ciastka udekorować.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz