poniedziałek, 23 grudnia 2013

Muffiny korzenne

Muffinki o zapachu świąt, cynamon, kardamon , starta gałka muszkatołowa i ciemna czekolada chyba nie trzeba pisać nic więcej. Serdecznie polecam chociażby dla tego przepięknego zapachu przypraw jaki jeszcze długo unosi się po domu po pieczeniu ciastek.

Muffinki korzenne


Składniki:
⦁    1 szklanka mąki pszennej
⦁    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
⦁    1/2 szklanki brązowego cukru
⦁    1/2 kostki masła
⦁    2 jajka
⦁    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
⦁    4 łyżki powideł śliwkowych
⦁    2 łyżki kakao
⦁    1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁    1 łyżeczka sody
⦁    1 łyżeczka kardamonu
⦁    1 łyżeczka cynamonu
⦁    szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Mąkę , proszek do pieczenia ,sodę i przyprawy przesiać przez sito wymieszać w misce. Masło stopić w rondlu, dodać pokruszona czekoladę, kakao, wymieszą i wystudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodać po trochu masę czekoladową, następnie po jednej łyżce jogurtu i powideł. Na końcu wsypać porcjami suche składniki, mieszając do ich połączenia.
Ciastem napełnić wyścielone papilotkami foremki.Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C. Wystudzone ciastka udekorować.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz