Ciasteczka orzechowe
Bardzo prosty przepis na ciasteczka orzechowe, w sam raz na zajęcie małych rączek naszych milusińskich. Ciasto przechowuje nawet 2 dni w lodówce po wyrobieniu, a kiedy mój synek ma ochotę pobawić się w kucharza, a jednocześnie w cukiernika świetnie się do tego nadają. Polecanie
Ciasteczka orzechowe
: Składniki:
⦁ 100 g masła naturalnego
⦁ 100 g zmielonych orzechów bez dodatku soli ( wychodzi jedna szklanka po zmieleniu)
⦁ 150 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
⦁ 2 żółtka
⦁ cukier waniliowy
⦁ 50 g cukru pudru (1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z zmielonymi orzechami.Wsypujemy na deskę lub miskę,dodajemy cukry,żółtka,miękkie masło i zagniatamy aż wszystko się połączy.Ciasto jest bardzo kruche,jeżeli nie będzie się chciało zagnieść dodajemy odrobinę masła.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy,wycinamy foremką ciastka,układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Pieczemy 10-15 minut w 180 *C.
Ciasteczka świetnie się przechowają w zamkniętym pojemniku
.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz