poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasteczka orzechowe

Bardzo prosty przepis na ciasteczka orzechowe, w sam raz na zajęcie małych rączek naszych milusińskich. Ciasto przechowuje  nawet 2 dni w lodówce po wyrobieniu, a kiedy mój synek  ma ochotę pobawić się w kucharza, a jednocześnie w cukiernika świetnie się do tego  nadają. Polecanie 

Ciasteczka orzechowe
:  Składniki:
⦁        100 g masła naturalnego
⦁        100 g zmielonych orzechów bez dodatku soli ( wychodzi jedna szklanka po zmieleniu)
⦁        150 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
⦁        2 żółtka
⦁        cukier waniliowy
⦁        50 g cukru pudru (1/2 szklanki)
Przygotowanie:
 Mąkę mieszamy z zmielonymi orzechami.Wsypujemy na deskę lub miskę,dodajemy cukry,żółtka,miękkie masło i zagniatamy aż wszystko się połączy.Ciasto jest bardzo kruche,jeżeli nie będzie się chciało zagnieść dodajemy odrobinę masła.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy,wycinamy foremką ciastka,układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Pieczemy 10-15 minut w 180 *C.
Ciasteczka świetnie się przechowają w zamkniętym pojemniku
.Smacznego.

                                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz