środa, 27 listopada 2013

Racuchy drożdzowe

                                      


        To  jest ulubione śniadanie moich panów, podaje racuchy z jogurtem naturalnym zmiksowanym z bananem lub innymi sezonowymi owocami. Racuchy  drożdżowe poznałam na nowo kilka lat temu w pewnej pod krakowskiej agroturystyce, w której spędzałam z rodziną weekend. Pani gospodyni podaje na śniadanie chyba najlepsze racuchy jakie jadłam do tej pory. I od tamtej pory racuchy drożdżowe zagościły na dobre w mojej kuchni.

Racuchy drożdżowe

Składniki:
3 szklanki maki pszennej
50 g świeżych drożdży
2szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia lub sodu oczyszczonej
1 łyżeczka startej skorki pomarańczowej



Przygotowanie:

Mąkę wymieszać w misce z sola, a następnie z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy cieple mleko dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy by rozpuściły się drożdże dodajemy mąkę z sola i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy jajko. Mieszamy by nie pozostały grudki. Parzymy jedna pomarańcz, wycieramy do suchego i ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie dodajemy do ciasta. Ciasto odstawiamy na 15 minut w cieple miejsce by wyrosło. Wyrośnięte ciasto nakładamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Racuchy smażymy z obu stron, do zrumienienia. Na wolnym ogniu by się nie przypaliły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz