Miał być piernik, ciasteczka czekoladowe, a na końcu wyszło ciasto bardzo czekoladowe. Tyle miałam smaków na minutę, dobrze że syn opanował sytuacje bo nie wiadomo jak by się to wymyślanie skończyło. Wiktor mówi - ja tylko czekoladowe dzisiaj zjem i co tu robić - będzie czekoladowe. Jakiś czas temu robiłam to ciasto, ale wydało mi się za suche tym razem zmieniłam co nie co i krócej trzymałam w piekarniku. Musze przyznać , że wbrew pozorom szybkie do wykonania ciasto, przyozdobione drażami kakaowo-waniliowymi.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
80 g cukru pudru
100 g jasnego brązowego cukru
50 g kakao
100 ml rumu
50 ml soku z pomarańczy
170 g maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
3 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku rozpuścić maso, dodać czekoladę, oba cukry przesiane kakao i rum. Wymieszać, Cały czas podgrzać aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki polaczą się. Odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, sodę oczyszczona i proszek do pieczenia, sól. W większym naczyniu umieścić jajka i lekko roztrzepać, dodać ciepła miksturę czekoladowa, wymieszać rózgą kuchenna do połączenia. Dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i soda, wlać sok pomarańczowy i wymieszać rózgą by nie było grudek. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem spod. Do formy wlać ciasto.
Polewa czekoladowa:
50 ml Śmietany kremówki
1 łyżeczka masla w temperaturze pokojowej
W garnku umieść śmietanę, posiekana czekoladę i łyżkę masła, poczekać do wrzenia masy ,wymieszać do polaczenia się składników do uzyskania gładkiej konsystencji. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, następnie oblać ciasto.
Im bardziej czekoladowe ciasto, tym lepiej. Mam nadzieje, że równie smaczne mi wyjdzie :o)
OdpowiedzUsuń