środa, 27 listopada 2013

Francuska zupa cebulowa


          Robiłam zupę cebulową z wielu przepisów, ale teraz wiem na pewno, że ta zupa nie może być dobra bez jednego składnika - białego wina. Bez tego składnika zawsze coś brakuje, jedni do dają czosnek inni  bardziej karmelizują cebulę - czyli ile ludzi tyle smaków i przepisów. Mój mąż po spróbowaniu tej zupy powiedział ,że lepszej jeszcze cebulowej nie jadł , czyli pełen sukces !
Składniki: 1 kg cebuli
120 ml białego wina
900 ml bulionu wołowego
1 czerstwa bułka
do posypania ser gruyere
3 łyżki masła



Przygotowanie:

            Cebule obierz i pokrój w piórka. W dużym rondlu rozpuść polowe masla, wrzuć cebule i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino, zamieszaj i gotuj aż niemal cale odparuje. W miedzy czasie można pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180 stopni C. Do cebuli dolej bulion wołowy , sol i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut, aby smaki się połączyły. Przelej zupę do miseczek na wierzch połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem im zapiekaj chwilkę pod grillem, aby ser się stopił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz