piątek, 22 listopada 2013

Ciasto marchewkowe

                           


                     Ostatnio przyszła mi ochota na ciasto marchewkowe, mąż krzyczy tylko nie ciasto marchewkowe, nie będę cytować jego słów dosłownie, ale generalnie był na nie. Kojarzył ciasto marchewkowe z niesmaczną masą w dziwnym nie określonym do końca kolorze.  Pomyślałam ok, jak bym nie powiedziała,że jednym ze składników będzie marchewka to nikt chyba z domowników by się nie zorientował. Moim zdanie wyszło pyszne wręcz idealne, a mąż od dziś został fanem ciasta marchewkowego.

 Ciasto marchewkowe , Idealne


Składniki:

1.    Ciasto
:
⦁    2 jajka
⦁    200 g brązowego cukru
⦁     150 g drobno startej marchewki
⦁    75 g posiekanych drobno orzechów włoskich
⦁    75 g wiórków kokosowych
⦁    80 g drobno posiekanych ananasów
⦁    200 g mąki
⦁    1 łyżeczka - sody, soli
⦁    2 łyżki cynamonu
⦁    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      150  ml oleju roślinnego

2.   Polewa:
⦁    200 g serca mascarpone
⦁    100 g cukru pudru

Wykonanie:
Ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy cukier, dolewamy cieniutkim strumieniem olej, cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Do powstałej masy dodajemy marchewkę , wiórki kokosowe, orzechy i ananasy, delikatnie wszystko mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy masę do małej formy 21 x 21 cm., Pieczemy przez 1 h , w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.
Wykonanie polewy:
Mikserem ucieramy serek dodajemy cukier puder. Można dodać jeszcze masło.
Masę nakładamy na wystudzone ciasto dekorujemy pozostałymi orzechami włoskimi.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz