Ostatnio przyszła mi ochota na ciasto marchewkowe, mąż krzyczy tylko nie ciasto marchewkowe, nie będę cytować jego słów dosłownie, ale generalnie był na nie. Kojarzył ciasto marchewkowe z niesmaczną masą w dziwnym nie określonym do końca kolorze. Pomyślałam ok, jak bym nie powiedziała,że jednym ze składników będzie marchewka to nikt chyba z domowników by się nie zorientował. Moim zdanie wyszło pyszne wręcz idealne, a mąż od dziś został fanem ciasta marchewkowego.
Ciasto marchewkowe , Idealne
Składniki:
1. Ciasto:
⦁ 2 jajka
⦁ 200 g brązowego cukru
⦁ 150 g drobno startej marchewki
⦁ 75 g posiekanych drobno orzechów włoskich
⦁ 75 g wiórków kokosowych
⦁ 80 g drobno posiekanych ananasów
⦁ 200 g mąki
⦁ 1 łyżeczka - sody, soli
⦁ 2 łyżki cynamonu
⦁ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml oleju roślinnego
2. Polewa:
⦁ 200 g serca mascarpone
⦁ 100 g cukru pudru
⦁ 200 g serca mascarpone
⦁ 100 g cukru pudru
Wykonanie:
Ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy cukier, dolewamy cieniutkim strumieniem olej, cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Do powstałej masy dodajemy marchewkę , wiórki kokosowe, orzechy i ananasy, delikatnie wszystko mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy masę do małej formy 21 x 21 cm., Pieczemy przez 1 h , w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.
Wykonanie polewy:
Mikserem ucieramy serek dodajemy cukier puder. Można dodać jeszcze masło.
Masę nakładamy na wystudzone ciasto dekorujemy pozostałymi orzechami włoskimi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz