Lubię proste zupy kremy a szczególnie takie , które można szybko przygotować. Ale czasami chciałabym podać coś co zaskoczy i przyciągnie uwagę nie tylko ze względu na smak. I chyba się udało, mąż od razu zawiesił oko na podanym daniu. W duecie są dwa moje ulubione kremy paprykowy i szpinakowy.
Duet paprykowo - szpinakowy
-
600 g świeżego szpinaku lub mrożonego
- 2 posiekana biała cebula
1 pokrojone ząbki czosnku
1 łyżeczka pokrojonej papryczki chilli
2 średnie ziemniaki
4 łyżki oliwy z oliwek
po 1 łyżeczce posiekanej świeżej natki pietruszki, kolendry
1,5 bulionu warzywnego
- Sposób przygotowania:
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 4 papryki czerwone
- 1 cukinie
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- 2 średnie ziemniaki
- sól. pieprz
- Sposób przygotowanie:Cebule, siekamy wrzucamy do garnka z oliwą i smażymy na małym ogniu przez ok.5 minut, aż się przyrumienią. Dodajemy czosnek i zostawiamy na ogniu przez 1 minutę, by nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy czerwoną paprykę oraz cukinie i ziemniaki obrano pokrojone w kostkę i smażymy 6-8 minut. Dolewamy bulion, solimy i pieprzymy , odstawiamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, wywar przecieramy miksujemy na gładki krem.
Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie wrzucić chilli, natkę pietruszki i kolendrę. W osobnym garnku zagotować bulion warzywny dodać pokrojone ziemniaki, po 20 minutach dodać szpinak i gotować jeszcze 5 minut. Bulion z ziemniakami i szpinakiem zmiksować gotować jeszcze 2-3 minuty i dodać zeszkloną cebulkę z pietruszką, i kolendrą. Ponownie zmiksować. Można dodać do smaku odrobinę pieprzu czarnego i soli.
Składniki: ( krem paprykowy )
Na końcu przelewamy do miseczki najpierw krem szpinakowy, następnie z drugiej strony powolutku wlewamy krem paprykowy na środek dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz