niedziela, 17 listopada 2013

Duet paprykowo- szpinakowy

                       

               Lubię proste zupy  kremy a szczególnie takie , które można szybko przygotować. Ale czasami chciałabym podać coś co zaskoczy i przyciągnie uwagę nie tylko ze względu na smak. I chyba się udało,  mąż od razu zawiesił oko na podanym daniu. W duecie są dwa moje ulubione kremy paprykowy i szpinakowy.
 
Duet paprykowo - szpinakowy
 
 
Składniki: ( krem szpinakowy )
    600 g świeżego szpinaku lub mrożonego
    2 posiekana biała cebula
    1 pokrojone ząbki czosnku
    1 łyżeczka pokrojonej papryczki chilli
    2 średnie ziemniaki
    4 łyżki oliwy z oliwek
    po 1 łyżeczce posiekanej świeżej natki pietruszki, kolendry
    1,5 bulionu warzywnego

     
    Sposób przygotowania:
    Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie wrzucić chilli, natkę pietruszki  i kolendrę. W osobnym garnku zagotować bulion warzywny dodać pokrojone ziemniaki, po 20 minutach dodać szpinak i gotować jeszcze 5 minut. Bulion z ziemniakami i szpinakiem zmiksować gotować jeszcze 2-3 minuty i dodać zeszkloną cebulkę z pietruszką,  i kolendrą. Ponownie zmiksować. Można dodać do smaku odrobinę pieprzu czarnego i soli. 
     
    Składniki: ( krem paprykowy )
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 papryki czerwone
    • 1 cukinie
    •  1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
    •  2 średnie ziemniaki
    • sól. pieprz
  • Sposób przygotowanie:
    Cebule, siekamy wrzucamy do garnka z oliwą i smażymy na małym ogniu przez ok.5 minut, aż się przyrumienią. Dodajemy czosnek i zostawiamy na ogniu przez 1 minutę, by nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy czerwoną paprykę oraz  cukinie i ziemniaki obrano  pokrojone w  kostkę i smażymy 6-8 minut. Dolewamy bulion, solimy i pieprzymy , odstawiamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, wywar przecieramy miksujemy na gładki krem. 
  • Na końcu przelewamy do miseczki najpierw krem szpinakowy, następnie z drugiej strony powolutku wlewamy krem paprykowy na środek dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.
    •  
       
       

         

         
         

        Brak komentarzy:

        Prześlij komentarz