piątek, 18 października 2013

Zupa- Krem z czerwonej papryki

                                          Karmazynowy przypływ






Zupa z czerwonej papryki  z francuskimi paluchami
           Karmazynowy przypływ


Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 papryki czerwone
  • 2 cukinie
  •  900 ml bulionu warzywnego lub wody
  •   2 średnie ziemniaki
  • sól. pieprz
Do przyprawienia: 
jogurt naturalny lub śmietana, posiekany szczypiorek albo pestki dyni

Przygotowanie:
Cebule, siekamy wrzucamy do garnka z oliwą i smażymy na małym ogniu przez ok.5 minut, aż się przyrumienią. Dodajemy czosnek i zostawiamy na ogniu przez 1 minutę, by nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy czerwoną paprykę oraz połowę cukinii i ziemniaki obrano  pokrojone w  kostkę i smażymy 6-8 minut. Dolewamy bulion, solimy i pieprzymy , odstawiamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, wywar przecieramy blenderem na gładki krem. Przyprawiamy i dodajemy pozostała cukinie , drobno pokrojoną. Zupę podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Osobiście uwielbiam podawać zupę paprykową ze słonymi francuskimi paluchami.

Francuskie paluch:
  • ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • parmezan
  • sól
  • jajko do posmarowania
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie posypujemy grubo startym parmezanem, solimy. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przygotowane ciasto pokroić o szerokości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć tak, aby powstały sprężynki. Układamy na blaszce , zachowując odstęp i posmarować jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C, przez około 15 minut, aż się zarumienią.


 





 





 





 





 





 





 



























 


 





 





 





 





 





 





 





 





 





 





 








 


 





 





 

































 





 





 





 





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz