Zupa z czerwonej papryki z francuskimi paluchami
Karmazynowy przypływ
Karmazynowy przypływ
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 papryki czerwone
- 2 cukinie
- 900 ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 średnie ziemniaki
- sól. pieprz
Do przyprawienia:
jogurt naturalny lub śmietana, posiekany szczypiorek albo pestki dyni
Przygotowanie:
Cebule, siekamy wrzucamy do garnka z oliwą i smażymy na małym ogniu przez ok.5 minut, aż się przyrumienią. Dodajemy czosnek i zostawiamy na ogniu przez 1 minutę, by nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy czerwoną paprykę oraz połowę cukinii i ziemniaki obrano pokrojone w kostkę i smażymy 6-8 minut. Dolewamy bulion, solimy i pieprzymy , odstawiamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, wywar przecieramy blenderem na gładki krem. Przyprawiamy i dodajemy pozostała cukinie , drobno pokrojoną. Zupę podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Osobiście uwielbiam podawać zupę paprykową ze słonymi francuskimi paluchami.
Francuskie paluch:
- ciasto francuskie (1 opakowanie)
- parmezan
- sól
- jajko do posmarowania
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie posypujemy grubo startym parmezanem, solimy. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przygotowane ciasto pokroić o szerokości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć tak, aby powstały sprężynki. Układamy na blaszce , zachowując odstęp i posmarować jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C, przez około 15 minut, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz