czwartek, 24 października 2013

Chrupiące grzanki z boczkiem i jajkami

 
Chrupiące grzanki z boczkiem i jajkiem

Czas przygotowania: 10 minut


Czas pieczenia: 30 minut


Składniki:
oliwa z oliwek, do smarowania
16 kromek pełnoziarnistego chleba lub pszennego
75 g rozpuszczonego masła
150 g wędzonego boczku, z usuniętą skórką
2 jajka
125 ml śmietany 48 %
2 łyżki startego parmezanu
8 pomidorków koktajlowych
sól pieprz




Przygotowanie:

Foremkę do pieczenia babeczek spryskujemy oliwą. Z chleba odcinamy skórkę. Każdą kromkę wałkujemy i smarujemy rozpuszczonym masłem. Układamy jedna na drugą na skos. Przygotowane w ten sposób przekładamy do foremek, wciskamy je na dno tak, żeby rogi uniosły się do góry i powstał koszyczek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni C przez 12-15 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący. W tym czasie mocno podgrzewamy suchą patelnie, wsypujemy pokrojony boczek i smażymy. Przekładamy go do upieczonych grzanek z chleba.

W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną i serem. Solimy i pieprzymy do smaku. Otrzymaną masę nakładamy na grzanki, a na wierzch każdej kładziemy po jednym pomidorku. Pieczemy przez 15 minut, aż jajko się zetnie. Podajemy od razu po przyrządzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz