Kakaowe ciasteczka ze słonecznikiem
Składnik:
Ciasto:
300 g mąki pełnoziarnistej
100 g cukru brązowego
1 jajko
3 łyżki kakao
Karmel:
80 g cukru brązowego
40 g miodu
35 g masła
150 g łuskanego słonecznika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i dobrze schłodzić, następnie rozłożyć na dużej blaszce 35x35 cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C ( można też uformować z masy ciasteczka ). Piec około 10 minut.W tym czasie przygotowujemy karmel - masło, cukier, jogurt natutralny, miód i łuskany słonecznik - zagotować i wszystko wymieszać. Gotowy karmel nałożyć na podpieczone ciasto (gorące). Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, aż słonecznik będzie złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika po 10 minutach , pokroić w kwadraty. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz