Tajska zupa z krewetkami
Składniki:
-
1 mała pomarańcza
3 szklanki mleczka kokosowego ( 375 ml)
1 1/2 bulionu warzywnego
2 łyżki sosu rybnego'
20 krewetek
185 g pieczarek
3-4 pomidory
sól, pieprz czarny, ostra papryka, kolendra
sok z 1 limonki
1. Zetrzeć skórkę i wycisnąć 1/2 szklanki soku z pomarańczy. Do rondla na średnim ogniu wlać sok z pomarańczy, mleczko kokosowe, bulion i sos rybny, wsypać skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego, włożyć krewetki, gotować bez przykrycia.
2. Do zupy dodać pokrojone pieczarki, pokrojone w kostkę pomidory i gotować jeszcze 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Wlać sok z limonki , doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i kolendrą.
Rozlać do miseczek, od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz