piątek, 18 października 2013

Tajska zupa z krewetkami







Tajska zupa z krewetkami
Składniki:
    1 mała pomarańcza
    3 szklanki mleczka kokosowego ( 375 ml)
    1 1/2 bulionu warzywnego
    2 łyżki sosu rybnego'
    20 krewetek
    185 g pieczarek
    3-4 pomidory
    sól, pieprz czarny, ostra papryka, kolendra
    sok z 1 limonki 
     
Przygotowanie:
1.  Zetrzeć skórkę i wycisnąć 1/2 szklanki soku z pomarańczy. Do rondla na średnim ogniu wlać sok z pomarańczy, mleczko kokosowe, bulion i sos rybny, wsypać skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego, włożyć krewetki, gotować bez przykrycia.
 
2.  Do zupy dodać pokrojone pieczarki, pokrojone w kostkę pomidory i gotować jeszcze 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Wlać sok z limonki , doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i kolendrą.
Rozlać do miseczek, od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz