środa, 11 września 2013

Aromatyczne placuszki
Aromatyczne placuszki
Składniki:
  • 250 g startej cukinii
  • 1/2 szklanki ugotowanej dyni
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 150 g ricotty lub serka śmietankowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sok z ćwiartki limonki
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Startą cukinię umieść na durszlaku i posyp łyżką soli. Pozostaw ją na kwadrans, a następnie dobrze odciśnij. Dynie  obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej 1/4 szklanki wody i podgotuj do 10 minut  . Przełóż do miski przestudzoną dynię i startą cukinię, dodaj zioła, serek, sok z limonki, jajko i mąkę. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj  i formuj placuszki i smaż je z dwóch stron na dobrze rozgrzanej oliwie aż będą złotobrązowe.
Smacznego !

2 komentarze: