środa, 31 lipca 2013

Rolada z owocami

Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i owocami. Bardzo szybka ,bo już 40 minut ciasto będzie kusić na Waszym stole. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, polecam  ...

Rolada z owocami

Składniki:
-4 jajka
-1 łyżka zimnej wody
-60 g cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-50g mąki ziemniaczanej
-50g mąki pszennej
-1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
-500g owoców
-250g serka mascarpone
-50g śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
-2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
-2 łyżeczki cukru waniliowego


Przygotowanie:
Białka ubić z 1 łyżeczką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta , piana. Do piany dodać żółtka, przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. wsypać do masy jajecznej. Blachę wyłożyć papierem i równomiernie rozprowadzić ciasto, Piec w temperaturze 180 stopni  C na 20 minut.Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem. Przykryć druga wilgotna ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę lub jogurt naturalny. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z owocami zostawić 1-2 centymetry czysty brzeg. Następnie zrolować i delikatnie docisnąć, Posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami.
Udanych wypieków !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz