Składniki: ( porcja dla 4 osób, czas przygotowania 25 minut )
- 1/2 kg mielonego chudego mięsa wołowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy Dijon
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 jajko
- pomidor w plastrach
- plastry cebuli
- 4 liście sałaty
- plastry korniszona
- 4 plastry sera Hochland do tostów
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 pokrojony korniszon w drobną kostkę
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- łyżeczka cukru
- sól,pieprz
Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól,pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać,żeby składniki się połączyły. Mięso podzielić na cztery części. Uformować kotlety o grubości, 1-1,5 cm, i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp, 200 st.C przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony. Zrobić sos, Pokroić umyte jarzyny na plastry. Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Na dolnej połówce bułki układać sos, sałatę, mięso, plaster sera, pomidor, cebula,korniszon sos i góra bułki, Ugnieść. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz