środa, 11 września 2013

Festiwal Dyni rozpoczęty....
 
   Dynia jest jednym z największych warzyw na świecie, a można ją hodować na każdym kontynencie. Składa się w 90 % z wody i dawniej była stosowana jako lekarstwo na tasiemca. Nie za bardzo wiadomo za bardzo wiadomo skąd dynia pochodzi. Była znana w starożytnym Egipcie.
   Dynie na ogół mają jasno-pomarańczową skórkę, a miąższ w  wielu odcieniach pomarańczy i żółci lub nawet bieli. Czym mocniejszy kolor, tym większa zawartość karotenoidów - prekursorów witaminy A. Miąższ ma dość wysoki indeks glikemiczny dlatego warto go łączyć z produktami o niskim IG.  Jest dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego, więc jest doskonałym warzywem dla ciężarnych.
   Z dyni można zrobić zupy, zacierki, podać jako jarzynę na ciepło do drugiego dania, wykonać z niej marynaty, konfitury. We Francji robi się dżemy z dyni ,we Włoszech podaje się puree z dyni do słodkich ravioli.
 
 
Zupa Dyniowa niezbyt skomplikowana
 
 
 
Zupa dyniowa niezbyt skomplikowana
 
 
Składniki:
  • 500 g dyni
  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • pół cebuli
  • pół cukinii
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Dynię, cebulę, ziemniaki i marchewki obrać, pokroić. Wrzucić do garnka i wlać 500ml wody. Ugotować do miękkość ( 10 -20 minut), po czym dodać pokrojoną cukinię. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Zmiksować, nalewać do miseczek. Każdą porcję skropić obficie octem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz