Festiwal Dyni rozpoczęty....
Dynia jest jednym z największych warzyw na świecie, a można ją hodować na każdym kontynencie. Składa się w 90 % z wody i dawniej była stosowana jako lekarstwo na tasiemca. Nie za bardzo wiadomo za bardzo wiadomo skąd dynia pochodzi. Była znana w starożytnym Egipcie.
Dynie na ogół mają jasno-pomarańczową skórkę, a miąższ w wielu odcieniach pomarańczy i żółci lub nawet bieli. Czym mocniejszy kolor, tym większa zawartość karotenoidów - prekursorów witaminy A. Miąższ ma dość wysoki indeks glikemiczny dlatego warto go łączyć z produktami o niskim IG. Jest dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego, więc jest doskonałym warzywem dla ciężarnych.
Z dyni można zrobić zupy, zacierki, podać jako jarzynę na ciepło do drugiego dania, wykonać z niej marynaty, konfitury. We Francji robi się dżemy z dyni ,we Włoszech podaje się puree z dyni do słodkich ravioli.
Zupa Dyniowa niezbyt skomplikowana
Zupa dyniowa niezbyt skomplikowana
Składniki:
- 500 g dyni
- 2 marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- pół cebuli
- pół cukinii
- sól
- pieprz
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
Dynię, cebulę, ziemniaki i marchewki obrać, pokroić. Wrzucić do garnka i wlać 500ml wody. Ugotować do miękkość ( 10 -20 minut), po czym dodać pokrojoną cukinię. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Zmiksować, nalewać do miseczek. Każdą porcję skropić obficie octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz