Aromat soku ananasowego świetnie komponuje się z dodanych do tych pianek likieru kokosowego.
Uwaga - wersja tylko dla dorosłych !
Składniki:
- 100 ml soku ananasowego
- 100 ml zimnej wody
- 100 ml gorącej wody
- 2 białka jajek
- 25 g żelatyny
- 4 łyżki podgrzanego likieru
- 300 g cukru
- żółty barwnik
- olej słonecznikowy do posmarowania
- 100 g wiórków kokosowych
- różowy barwnik
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wysmaruj olejem. Dno i dwa boki wykładamy papierem do pieczenia, po czym delikatnie smarujemy papier olejem słonecznikowym. Mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem i ta mieszanka posypujemy blaszkę.
Wiórki kokosowe wkładamy do worka z odrobina różowego barwnika spożywczego, zamykamy i rozcieramy rękami do uzyskania różowych wiórków kokosowych. Połowa tych wiórków posypujemy blaszkę, resztę odkładamy.
Pianki: W małym głębokim rondlu mieszamy sok ananasowy, zimną wodę i cukier. Mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Powstał syrop zagotowujemy i gotujemy tak aż 5 minut. W między czasie wlewam do małej miski gorąca wodę, wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści i ciecz będzie całkowicie przezroczysta. Mikserem ubijamy białka na sztywna pianę.Do rondla z gorącym syropem dodajemy rozpuszczona żelatyną ( uwaga może się pienić). Małym strumieniem wlewamy syrop do białka i stopniowo mieszamy, ubijamy 10 minut. Dodajemy likier kokosowy i odrobine żółtego barwnika, żeby uzyskał jasno żółty kolor.
Wlewamy mieszaninę do obsypanej kokosem blaszki i posypujemy reszta wiórków kokosowych. Odstawiamy na 5 h w chłodnym miejscu aż stężeją. Aby wyjąć pianki z blaszki, przejeżdżamy nożem wzdłuż niewyłożonych papierem do pieczenia boków. Chwytając za papier, podnosimy pianke i kładziemy na desce do krojenia. Kroimy n a kostki i podajemy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz