Rodzinna niedziela nie może obyć się bez zapachu ciasta w tle, a dziś przyszła mi ochota na cynamonowe bułeczki. Już od dawna za mną chodzą, kiedy to poczułam w galerii handlowej cynamonowy zapach świeżo upieczonych bułeczek polanych lukrem lub serkiem mascarpone.
Ja osobiście wole bez polewy, ale za to ze szklanka ciepłego mleka i tak polecam podawać domownikom. Zakochacie się w tych bułeczkach !!!
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 opakowanie suszonych drożdży ( 7 g )
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g roztopionego masła
- 5 szklanek mąki pszennej
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 opakowanie cynamonu
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- skórka z 1 jednej startej cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
W misie miksera połączyć, mleko i drożdże dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło , cukier wymieszać. Następnie dodać jajka i 5 szklanek maki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak by ciasto odchodziło od ręki, jeżeli ciasto jest zbyt luźne trzeba dodać trochę maki. Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięta na 1 lub 1,5 h . Ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość.
Przygotowanie nadzienia:
W misce wymieszać cukier brązowy, cynamon i startą skórkę cytrynową, odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, oprószoną mąką . Rozwałkować ciasto na wymiar 30 x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru, cynamonu i skórki cytrynowej. Ciasto zwinąć w roladę , pokroić na 3 cm plastry, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C. Piec 12 - 15 minut, do zrumienienia się bułeczek. Po wyjęciu ciasta posmarować roztopionym masłem. Podawać z ciepłym mlekiem.
Smacznego !
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa także je uwielbiam, tyle czasu szukałam idealnego przepisu i chyba dotknęłam ideału,,, ale pozostawiam to do oceny innym.
UsuńKasiu sto lat dla Ciebie i Twojego bloga pisz nam tak długo jak tylko będziesz mogła i o jeden dzień dłużej ! Sto lat dla Kuchni w Opałach !!!