Dziś przedstawiam mój ulubiony krem , na który czekam cały rok. Aby w sezonie szparagowym cieszyć się smakiem świeżych szparagów w zupie krem czy też w innej formie, ale osobiście uważam iż mimo prostoty i skromnej ilości składników ta zupa - krem na wszystkie inne pod sobą !
Krem z zielonych szparagów
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Do garnka wlewamy bulion warzywny , wkładamy wcześniej umyte i obrane ziemniaki oraz zielone szparagi, gotujemy ok 15 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie.Odstawiamy do przestygnięcia ( nie miksujemy od razu, bo gdy będziemy zupa jeszcze ciepła będą tępić się noże w blenderze ). w między czasie możemy, zetrzeć parmezan oraz gałkę muszkatołową. Gdy ostygnie zupa, miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do garnka i wsypujemy starty parmezan wraz z gałką muszkatołowa , doprawiamy sola i pieprzem - gotujemy jeszcze 10 minut. ( do całkowitego roztopienia się parmezanu, w przypadku gdy krem będzie za gęsty możemy podlać bulionem warzywnym ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz