sobota, 17 maja 2014

Krem z zielonych szparagów



     Dziś przedstawiam mój ulubiony krem , na który czekam cały rok. Aby w sezonie szparagowym cieszyć się smakiem świeżych szparagów w zupie krem czy też w innej formie, ale osobiście uważam iż mimo prostoty i skromnej ilości składników ta zupa - krem na wszystkie inne pod sobą !

Krem z zielonych szparagów

Składniki:
  • 500 g zielonych szparagów
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:
Do garnka wlewamy bulion warzywny , wkładamy wcześniej umyte i obrane ziemniaki oraz zielone szparagi, gotujemy ok 15 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie.Odstawiamy  do przestygnięcia ( nie miksujemy od razu, bo gdy będziemy zupa jeszcze ciepła będą tępić się noże w blenderze ). w między czasie możemy, zetrzeć parmezan oraz gałkę muszkatołową. Gdy ostygnie zupa, miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do garnka i wsypujemy starty parmezan wraz z gałką muszkatołowa , doprawiamy sola i pieprzem  - gotujemy jeszcze 10 minut. ( do całkowitego roztopienia się parmezanu, w przypadku gdy krem będzie  za gęsty możemy podlać bulionem warzywnym ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz