poniedziałek, 19 maja 2014

Aromat Cytrynowy




         Dziś przedstawiam sposób przygotowania domowego ekstraktu z cytryny. Na podstawie podanego niżej przepisu można zrobić także ekstrakt z pomarańczy lub limonki. Szybki i łatwy przepis na mocno cytrynowy aromat do ciasta, polecam.

Aromat cytrynowy

Składniki na 250 ml aromatu:

  • skórka z 2 średniej wielkości cytryn
  • 100 ml wody
  • 150 ml wódki
Przygotowanie:
Cytryny wyszorować, umyć i wyparzyć. Obrać z cytryny skórkę, lecz bez białej części, by nie było goryczy. Bardzo drobno pokroić i przełożyć do buteleczki. Zalać wódką i wodą  Wstrząsnąć i przełożyć w suche ciemne miejsce. 
Ekstrakt jest gotowy po 7 dniach, po 2 miesiącach uzyskuje najlepszy aromat..





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz