czwartek, 15 maja 2014

Sos pomidorowy do pizzy







       Dziś przedstawiam sos pomidorowy , niby nic ale dobre  doprawienie użycie odpowiednich składników  i proporcji - rzutuje na smak nie tylko samego sosu ale tez całej potrawy do jakiej użyjemy sosu. Dodam,że uwielbiam zapach  unoszący się po domu smażonych pomidorów, oregano i bazylii -  taki sos to skarb !

Sos pomidorowy

Składniki:
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1łyżka oregano suszonego
  • 2/3 szklanki wody
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony
  • świeże zioła : bazylia, lubczyk ( według uznania, osobiście dodaje garść bazylii i 2 gałązki lubczyku )
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, przekładamy wcześniej umyte i pokrojone pomidory, smażymy  aż rozmiękną, dolewamy 1/3 szklanki wody, mieszamy . Całość dusimy pod przykryciem ok 20 minut .W między czasie do miseczki wsypujemy po łyżce suszonych ziół bazylii i oregano - zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.  Po 2o minutach , odkrywamy sos i czekamy, aż odparuje połowa. Pod koniec dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Wlewamy wodę z ziołami i mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut. Po czym odstawiamy do przestygnięcia.  Następnie przekładamy sos do blendera  dodajemy oliwę z oliwek, świeże zioła i doprawiamy solą i czarnym pieprzem  - całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany sos może nam służyć po posmarowania pizzy lub jako sos do makaronu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz