Dziś przedstawiam sos pomidorowy , niby nic ale dobre doprawienie użycie odpowiednich składników i proporcji - rzutuje na smak nie tylko samego sosu ale tez całej potrawy do jakiej użyjemy sosu. Dodam,że uwielbiam zapach unoszący się po domu smażonych pomidorów, oregano i bazylii - taki sos to skarb !
Sos pomidorowy
Składniki:
- 6 dojrzałych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1łyżka oregano suszonego
- 2/3 szklanki wody
- sól, czarny pieprz świeżo mielony
- świeże zioła : bazylia, lubczyk ( według uznania, osobiście dodaje garść bazylii i 2 gałązki lubczyku )
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, przekładamy wcześniej umyte i pokrojone pomidory, smażymy aż rozmiękną, dolewamy 1/3 szklanki wody, mieszamy . Całość dusimy pod przykryciem ok 20 minut .W między czasie do miseczki wsypujemy po łyżce suszonych ziół bazylii i oregano - zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Po 2o minutach , odkrywamy sos i czekamy, aż odparuje połowa. Pod koniec dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Wlewamy wodę z ziołami i mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut. Po czym odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przekładamy sos do blendera dodajemy oliwę z oliwek, świeże zioła i doprawiamy solą i czarnym pieprzem - całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany sos może nam służyć po posmarowania pizzy lub jako sos do makaronu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz