wtorek, 18 marca 2014

Kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem


 
            Dziś przedstawiam aromatycznego i rozpływającego się w ustach pieczonego kurczaka w stylu orientalnym. Marynowany w aromatycznym jogurcie z kardamonem, kolendrą i kminkiem, zyskuje na smaku i aromacie.  Danie to jest bardzo łatwe i szybkie  w przygotowaniu, ja podaje kurczaka z puree z ziemniaków i selera wraz z ze słodkimi marchewkami i groszkiem.

Kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem
Składniki:
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki gęstego, pełnotłustego jogurtu
  • 1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
  • 1 kurczak, przekrojony wzdłuż na pół
  • liście kolendry lub pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Za pomocą moździerza rozetrzyj kardamon z pieprzem ,  dodaj sól, kolendrę, kminek i rozetrzyj całość z czosnkiem. Dodaj oliwę w celu i wymieszaj w celu utworzenia aromatycznej pasty, po czym wmieszaj jogurt, imbir i sok z limonki lub cytryny.
  2. Umieść kurczaka w  dużej misce i wetrzyj jak najwięcej powstałej marynaty w przestrzenie między skórą a mięsem na piersiach i udach, a resztą marynaty dokładnie natrzyj całego kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Włóż go do lodówki i marynuj co najmniej 3 godziny lub maksymalnie do 24 godzin. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.  Ułóż kurczaka piersiami do góry na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut do godziny, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem. Podawaj posypanego kolendrą lub pietruszką.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz