Dziś przedstawiam aromatycznego i rozpływającego się w ustach
pieczonego kurczaka w stylu orientalnym. Marynowany w aromatycznym
jogurcie z kardamonem, kolendrą i kminkiem, zyskuje na smaku i aromacie.
Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ja podaje kurczaka z puree z ziemniaków i selera wraz z ze słodkimi marchewkami i groszkiem.
Kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem
Składniki:
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki gęstego, pełnotłustego jogurtu
- 1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
- 1 kurczak, przekrojony wzdłuż na pół
- liście kolendry lub pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Za pomocą moździerza rozetrzyj kardamon z pieprzem , dodaj sól, kolendrę, kminek i rozetrzyj całość z czosnkiem. Dodaj oliwę w celu i wymieszaj w celu utworzenia aromatycznej pasty, po czym wmieszaj jogurt, imbir i sok z limonki lub cytryny.
- Umieść kurczaka w dużej misce i wetrzyj jak najwięcej powstałej marynaty w przestrzenie między skórą a mięsem na piersiach i udach, a resztą marynaty dokładnie natrzyj całego kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Włóż go do lodówki i marynuj co najmniej 3 godziny lub maksymalnie do 24 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż kurczaka piersiami do góry na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut do godziny, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem. Podawaj posypanego kolendrą lub pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz