sobota, 22 marca 2014

Tort mocno czekoladowy

                 


" Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł,
 czysta jak anioł i  słodka jak miłość" 
                                                              Talleeyrand

A  do kawy koniecznie coś słodkiego - dziś polecam tort mocno czekoladowy

Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 200 g czekolady gorzkiej 90%, posiekanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku umieścić masło i mleko. Podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Sos czekoladowy przelać do większej miski. Dodać jajka i cukier i wymieszać. Dodać przesiane suche składniki,  wymieszać do połączenia.3 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Można upiec jedno ciasto, po upieczeniu przekroić na 3 części. Czas pieczenia się wydłuży.

Składniki na krem czekoladowy:
  • 2 puszki masy kajmakowej
  •   300 g czekolady gorzkiej 70%
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.Masę kajmakową umieścić w misie miksera i rozpocząć miksowanie. Dodawać roztopioną czekoladę do otrzymania gładkiego kremu czekoladowego.
Wykonanie
Blaty czekoladowe przełożyć kremem czekoladowym. Kremem ozdobić również boki i wierzch tortu. Schłodzić w lodówce. Krem zastygnie. 
Dodatkowo:  3 opakowania Malteserów ( opakowanie ok 100 g ).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz