" Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł,
czysta jak anioł i słodka jak miłość"
Talleeyrand
A do kawy koniecznie coś słodkiego - dziś polecam tort mocno czekoladowy
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g czekolady gorzkiej 90%, posiekanej
- 200 g masła
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku umieścić masło i mleko. Podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Sos czekoladowy przelać do większej miski. Dodać jajka i cukier i wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać do połączenia.3 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Można upiec jedno ciasto, po upieczeniu przekroić na 3 części. Czas pieczenia się wydłuży.
Składniki na krem czekoladowy:
- 2 puszki masy kajmakowej
- 300 g czekolady gorzkiej 70%
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.Masę kajmakową umieścić w misie miksera i rozpocząć miksowanie. Dodawać roztopioną czekoladę do otrzymania gładkiego kremu czekoladowego.
Wykonanie
Blaty czekoladowe przełożyć kremem czekoladowym. Kremem ozdobić również boki i wierzch tortu. Schłodzić w lodówce. Krem zastygnie.
Dodatkowo: 3 opakowania Malteserów ( opakowanie ok 100 g ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz