niedziela, 23 lutego 2014

Pączki z serka homogenizowanego

                                    


Pierwsze próby do tłustego czwartku za mną, pączki z serka homogenizowanego w cukrze cynamonowym - pycha. Równie szybko znikają jak się je robi. Z ciepłym mlekiem komponowały się rewelacyjnie, bo do porannej kawy talerz z pączusiami był już niestety pusty...
 
Pączki z serka homogenizowanego
 
Składniki:
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo: 100 g drobnego cukru + 2 łyżeczki cynamonu
 
Przygotowanie:
Serek homogenizowany wymieszać z całymi jajkami. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i esencje waniliową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni C. Ciasto nakładać niewielką łyżką na rozgrzany olej, smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Gdy ciasto nazbyt się klei do łyżki, przekładam ciasto na stolnice wcześniej podsypaną mąką i dodaje niewielka ilość mąki na ciasto wyrabiam i wykrawam formą niewielkie koła, następnie przekładam do garnka z rozgrzanym olejem.
Usmażone pączki przekładam na papierowy ręcznik do odsączenia. I jeszcze ciepłe obtaczam w cynamonowym cukrze.
Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz