Pierwsze próby do tłustego czwartku za mną, pączki z serka homogenizowanego w cukrze cynamonowym - pycha. Równie szybko znikają jak się je robi. Z ciepłym mlekiem komponowały się rewelacyjnie, bo do porannej kawy talerz z pączusiami był już niestety pusty...
Serek homogenizowany wymieszać z całymi jajkami. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i esencje waniliową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni C. Ciasto nakładać niewielką łyżką na rozgrzany olej, smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Gdy ciasto nazbyt się klei do łyżki, przekładam ciasto na stolnice wcześniej podsypaną mąką i dodaje niewielka ilość mąki na ciasto wyrabiam i wykrawam formą niewielkie koła, następnie przekładam do garnka z rozgrzanym olejem.
Usmażone pączki przekładam na papierowy ręcznik do odsączenia. I jeszcze ciepłe obtaczam w cynamonowym cukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz