czwartek, 13 lutego 2014

Marchwiowa z imbirem i mietą

 



Zupa to bardzo pożywne danie i bardzo zdrowe ze względu na zawartość warzyw. Najczęściej spożywamy je jesienią i zima, gdyż znakomicie dodają energii i rozgrzewają. Nie zapominajmy też, że zupa dostarcza organizmowi tak potrzebnej mu wody.
To do dzieła - rozgrzewamy się, wystarczy tylko marchew, imbir i mięta......
                             Marchwiowa z imbirem i miętą
 Składniki:
1/2 l wody
50 dag marchwi
1 mały kawałek korzenia imbiru
sok z 1/2 cytrynę
100 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki masła
kilka gałązek mięty
sól, pieprz


Przygotowanie:

Imbir obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzuć imbir i marchew, smażyć 5-6 minut, dolać wodę i gotować 20-30 minut. Miętę umyć, posiekać ( kilka listków odłożyć do dekoracji ) i wrzucić do zupy. Całość zmiksować, dodać śmietanę lub jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawić i gotować 2-3 minuty. Przelać zupę do miseczek i udekorować odłożonymi listkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz