środa, 29 stycznia 2014

Pikantna czekolada na gorąco po aztecku

 
To jest prawdopodobnie jeden z najstarszych przepisów na gorącą czekoladę. Napój miał dać Aztekom siłę przed wyruszeniem na wojnę. Połączenie gorzkiej czekolady i przypraw, gałki muszkatołowej, cynamonu i czarnego pieprzu działa niezwykle orzeźwiająco i na pewno pomoże stawić czoło  wszystkim przeciwnościom, choćby mroźnej pogodzie za oknem.
 
Pikantna gorąca czekolada po aztecku
 
 
Składniki:
1 l mleka
100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
2 łyżki jasnego cukru muscovado
1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
1 łyżeczka cynamonu, startego
1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
120 ml śmietanki kremówki

 
 
Przygotowanie:
1) Mleko wlać do rondla z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać czekoladę, cukier oraz przyprawy.
2) Małą ubijaczką mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Podgrzać minutę i zdjąć z ognia. Dodać śmietankę i ubić.
3) Czekoladę przelać do kubka i udekorować cynamonem oraz gałką muszkatołową.
 

 

2 komentarze:

  1. Czekolada przepyszna, tylko w mojej wersji bez pieprzu, a z kardamonem. Dzięki za inspiracje!!!!! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, kardamon to moja druga miłość - na pewno wypróbuje Twoją wersje czekolady z kardamonem. A teraz pracuje nad inną wersja czekolady na gorąco z ...... ( niedługo na blogu - zapraszam ).

      Usuń